Opskrift Æ

PEA POD VIN

Ibs tomme ærter bælg
Ibs granuleret sukker
2 citroner
2 appelsiner
3-1/2 Qts vand ¼ tsk tannin
1 tsk gær næringsstof
vin gær

Brug friske unge ærter bælg så hurtigt som muligt efter at de er blevet plukket og afskallede. Frys dem, hvis du har brug for mere end beskydning session til at indsamle nok. Mens bringe vandet i kog, tyndt skræl appelsiner og citroner og tilsæt skræller og ærten bælg til vandet. Hold på et

lavt koges i 30 minutter og fjern fra varmen indtil cool. Si spiritus over sukker, gær næringsstoffer og tannin og rør godt, indtil opløst. Kassér bælg og
skræller. Tilsæt saft fra citroner og appelsiner, rør og tilføje gær. Når gære er aktiv, overføres til sekundære og pasform luftsluse. Når gæringen er færdig
(vægtfylde 0,990 eller mindre), rack i flasker og alder mindst 6 måneder før smagning. Gør et lys, attraktiv, tysk-type vin.

Æblevin.

Æbler kan give en virkelig dejlig vin, som enten kan være tør eller mousserende eller sød; og der er kun to vanskeligheder ved at lave æblevin: mosningen og presningen. Det er temmelig trættende at hakke større mængder æbler med en almindelig kniv, og det nemmeste er faktisk at bruge frugtpresser. Man kan også bruge et hakkebræt og en hakkekniv, det er ikke forfærdelig anstrengende, men De skal bare huske at holde hakkekniven, så den ved sin egen vægt gør det meste af arbejdet. Hak æblerne så fint som muligt.

Valget af æbletype er meget vigtigt: de bedste spiseæbler giver ikke den bedste vin. Som regel kan man sige, at jo grovere æblerne er, jo bedre bliver vinen. Mostæbler er de bedste, koge eller madæbler de næstbedste. Brug vinteræbler. Hvis der er rigeligt med æbler i haven eller i forretningerne, så kan De godt bruge helt op til 24 pund æbler til 4 liter vand, men De skal ikke bruge mindre end 6 pund pr. 4 liter vin.

Ingredienser:

12- 24 pund æbler, blandet efter behag.
3 pund granuleret sukker ( ½ pund mindre hvis vinen skal være tør).
4 liter vand.
Sauternegær og almindelig vingær.

Fremgangsmåde:

Hak æblerne i små stykker og knus dem, hvis det er muligt. Kom dem i en plast – spand. Kom Pectolase i. Derefter hældes lunkent vand ud over med gæren opløst i. Lad mosen stå i en uge og rør godt om to gange om dagen for at bringe mosten i bunden op på overfladen. Spanden skal stå varmt. Si derefter mosten fra mosen og pres mosen i syltepose eller klæde for at få al saften med.

Mål den mængde most, der er kommet, og kom 3 pund sukkersirup pr. 4 liter most. Hæld mosten i balloner, stik fadeprop og gæringsrør i og lad mosten gære færdig. Vinen omstikkes som sædvanlig.

Vinen skal kunne drikkes efter 6 måneders forløb og er allerbedst efter 1 års forløb.

Æbler.

Samme som ”Blommer (gule)”. Ved hedvinstyperne kan det anbefales at tilsætte 1 kg. vilde hyben eller 2-300 g tørrede hybenskaller.

Æbler af alle slags kan bruges, men Belle de Boscop  regnes for at være mest velegnet på grund af den fine aroma. Æblerne bør aldrig skrælles før massegæring, da skrællen indeholder mange smagsstoffer.