Redskaberne gøres klar

Mens frisk og tørret frugt, grønsager, rodfrugter og blomster kræver forskellige forberedelser og tilberedninger, før de kan bruges til at lave most af (det er det, man kalder den saft, vinen skal fremstilles af), så er de hygiejniske forberedelser, der kræves for at resultatet skal blive godt, altid de samme.

Alle beholdere og andet udstyr, der skal bruges, skal først vaskes grundigt og derefter steriliseres, enten med kogende vand eller lettere og hurtigere med steriliserende tabletter. Dem kan De få hos materialisten. De skal som regel opløse 10 tabletter i 1 liter vand, og lige før de De skal bruge redskaberne, renser De dem i denne opløsning. Det kan også hjælpe den færdige vin til at beholde sin buket, hvis De opløser en tablet i 4 liter vin. Det vil ikke skade buketen. Al frugt til vinfremstilling skal høstes i tørt vejr uden overfladefrugt som regn eller dug, for i overskyet vejr er der masser af mug på spil, og den må man for enhver pris undgå. Frugten, der skal bruges til vin, skal være fejlfri, uden pletter og insektangreb.

Nedfaldsfrugt skal man også helst undgå, og den gamle fremgangsmåde med at skære de stødte partier ud af frugten og så bruge resten til at lave vin af kan absolut ikke anbefales; man løber en stor risiko for at få eddiebakterier i mosten. De ikke alene ødelægger vines smag og forringer dens holdbarhed, men de kan også ødelægge alkoholen og forvandle hele brygget til eddike, hvis de optræder i stort antal.

Frugten skal være velegnet til formålet, når den plukkes, og det kan variere for de forskellige frugter. Æbler for eksempel skal være plukkemodne, men skal derefter lagres i et par dage, op til et par måneder, afhængig af hvilken art, der er tale om. Pærer skal plukkes umodne og modnes under lagringen. Kirsebær, blommer, ferskner og andre stenfrugter skal være fuldmodne, når de høstes, det vil sige, at de skal være modne helt ind til stenen.

Alle bær og ribs skal være fuldmodne og på toppen af deres sødme, når de høstes og dette gælder også stikkelsbær. Når De bruger tørret frugt og for eksempel appelsiner, betaler det sig altid at købe den bedste sortering.

For grønsager gælder de samme regler som for frugt. Hvis De skal lave kornvine for eksempel af hvede eller byg, kan De købe kornet hos en kornhandler eller i en dyrehandel.