Næringssalt

Næringssalt er for vinen hvad gødning er for haven. Når frugtmosen er fortyndet, vil mostens naturlige indhold af næringsstoffer ikke være nok til at nære gæringen og opretholde den og derfor må man bruge næringssalt, altså diammoniumfosfat i forholdet 2 gram til 5 liter vin. Hvis man bruger blåbær, brombær, hindbær, hyldebær, slåen og tyttebær, skal man dog bruge 4 gram pr.5 liter. Og man skal navnlig bruge næringssalt, når det drejer sig om blomstervine og grønsagsvine

Fordelene ved at bryge næringssalt er at gæringen går hurtigere, det vil sige at vinen bliver hurtigere færdig, fordi gæren udnyttes fuldt ud og derfor er der mindre risiko for at buketen og smagen bliver tynd og fad. Og yderligere kan gæren ved næringssaltets hjælp forgære større mængder sukker, og det giver en større alkoholprocent. Der er også mindre risiko for klæbrig gæring, der skyldes at gæren er opbrugt, før hele mostmængden er gæret færdig, og det resulterer i en alkoholsvag vin, der er alt for sød og smager dårligt. Det sker, hvis man har brugt for meget sukker fra starten eller ladet gæringen foregå i for høj eller for lav temperatur.

Næringssaltet giver en stærk gær, der kan overvinde eventuelle små regelmæssigheder i brygget, og som samtidig hurtigt og grundigt forvandler sukkerindholdet til alkohol og bevarer smagen og buketen. Der er mange forskellige mærker af næringssalt på markedet.