Sukker

Man skal helst bruge syltesukker ( top sukker) , men groft melis, der er fri for svovlforbindelser og helt rent, kan også bruges. Der er nogle, der ynder at hælde sukkeret i mosten uden at koge; det først med vand, men det anbefales nu stærkt at koge sukkeret til lind sirup først. Derved er det lettere at fordøje for gæren. Det anbefales at lave al den sirup, man skal bruge til et bryg, med det samme, og det skalsom sagt være en lind, letflydende sirup forholdet 2 pund sukker til 1 liter vand er nogenlunde passende. Det skal bringes i kog og derefter simre i 15 minutter under stadig omrøring. For hver 4 pund sukker skal der 7½ gram vinsyre i. herved sikrer man sig, at sukkeret forvandles til alkohol af gæren.

Men siruppen skal selvfølgelig passe til den sukkermængde, der er angivet i hver opskrift, og det gælder selvfølgelig også vandmængden og mængden af vinsyre. Selv om det ikke skader gæringen, at man hælder hele sirupsmængden i mosten med det samme, så bliver resultatet som regel bedre, hvis tilsætningen af sirup foregår i to stadier; De starter med at komme 2/3 af siruppen i først, så kommer De gæren i og lader mosten gære i en uge, derefter kommes resten af siruppen i.

Men sørg endelig for at siruppen ikke er for varmnår De kommer den i mosten, den skal helst være på ca. 25º, fordi gæren dræbes, hvis temperaturen overstiger 30º. Husk lige på, at hvis de kommer mere sukker i mosten end opskriften lyder på, så er det ikke sikkert, at resultatet bliver en stærkere vin det kan lige så godt ende med at De blot får en sødere vin ud af det, for gæren kan maksimalt i fire liter væske kun omdanne ca. 4 pund sukker til alkohol. En glimrende ting til at måle, hvor kraftig en velgæret vin vil blive, har De i hydrometret, en flydevægt til vægtfyldebestemmelse, som omtales i et følgende afsnit