Tilberedning

Nu er det forbi med al teorien, de mange råd  gør dette og hint, gør ikke det og det, og al snakken; nu skal der arbejdes. De skal til at lave vin efter Deres første, udvalgte opskrift. De nærmere detaljer med hensyn til ingredienser og tilberedning finder De i opskrifterne længere fremme: men der er en god gammel fremgangsmåde, som man kan følge i alle opskrifter:

Gør frugten og så videre i stand efter opskriftens anvisning og hæld den i en plast-spand. Dæk spanden godt til, og når indholdet er blevet afkølet, tilsættes Pectolase. Dæk igen spanden til og lad den stå natten over. Næste dag sier De indholdet omhyggeligt. Kom sukker-siruppen i mosten og rør grundigt. Hæld mosten ned i ballonen gennem en plast- tragt og fyld ballonen op til skuldrene med lunkent vand.

Derefter måler De mostens vægtfylde med hydrometret. Målingen skal være et sted mellem 1.080 og 1.130. De skriver resultatet op, så tilsætter De citronsyre eller garvesyre alt efter opskriften, derefter næringssaltet og til sidst gæren. (Husk at knuse tabletterne, før De kommer dem i).

Derefter stikker De gæringsrøret i fadeproppen (det gøres nemmest under rindende vand, det vil sige under vandhanen), De fylder u-røret med vand, sætter fadeprop og rør fast i ballonens munding og stiller derefter ballonen til gæring i et værelse, hvor der er lunt, for eksempel et tagværelse, eller lidt højt til vejrs i nærheden af et centralfyr. Vingæren skal finde sted i en temperatur på 25  30º og temperaturen må aldrig komme under 20º. Dette er meget, meget vigtigt, og så vidt muligt må temperaturen ikke svinge mer end et par grader. I løbet af få dage starter gæringen og fortsætter derefter med nogen voldsomhed. Og nu bliver det klart, hvorfor ballonen kun skulle fyldes til skulderhøjde. Når den stormende gæring er faldet til ro, skal den første omstikning foregå, ballonen fyldes derefter helt op til det øverste af skulrene og stilles tilbage på den varme plads, hvor den gærer færdig.

En gang om ugen skal man foretage en vægtfyldemåling med hydrometret, på denne måde kan man nemlig følge alkoholproduktionen; når hydrometret er nået ned på omkring 1.000 er det tid for den anden omstikning af vinen.

Her skal De være forsigtig med ikke at hvirvle mere bærme op end højst nødvendigt under flytningen af ballonen eller beholderen og når De arbejder med hæverten. Med lidt øvelse kan De undgå at få bundfaldet med, hvis De hælder beholderen langsomt ind mod dem under om stikningen.

Efter omstikningen fylder De beholderen eller ballonen op til ca.2 cm fra proppen De kan fylde den op med almindelig vand, hvis De vil have en tør vin, eller med let sødet vand ( ikke mere end højst 30 gram sukker), hvis De vil have en sød vin.

Hvis ballonen sættes tilbage på det lune sted, vil gæringen starte på ny, det tilsatte sukker vil blive fortæret af gæren og alkoholprocenten vil stige. Det kaldes  at fodre vinen , og Deres hydrometer og Deres erfaring vil fortælle Dem, hvor langt De kan drive denne spøg. For, som før bemærket, den gær, der er tilbage, kan ikke omdanne så forfærdeligt meget mere sukker end den allerede har gjort, og overskuddet vil kun gøre vinen sødere i stedet for stærkere.

Hvis De ikke vil starte denne proces, så skal De stille ballonen på et køligt sted, fjerne fadeproppen og lukke ballonens hals tæt til med fastpresset vat. Denne vatprop vil lade eventuel kulsyre slippe ud, men forhindre luften i at slippe ind. Sådan kan De roligt lade beholderen eller ballonen stå i 2 måneder, så skal vinen måske omstikkes endnu engang, før De går over til at hælde den på flasker.

Brug kun rene, tørre flasker og nye propper. Der fås udmærkede proppemaskiner til håndbrug med tilhørende brugsanvisning. Husk at sætte de rigtige etiketter på de rigtige flasker, ellers er De helt ude at svømme, når De skal til at bruge vinen. Flaskerne skal lægges sådan at undersiden af proppen hele tiden er fugtig, det gør heller ikke noget, hvis hele proppen er våd. Lagringen skal helst foregå på et køligt, tørt sted. Mugne kældre dur ikke  det kan give vinen mugsmag.

Og så  på Deres velgående, min Herre  skål  og mange, mange balloner, fyldt med dejlig, berusende vin.