Vinen er uforlignelig, når det drejer om at gøre sejt kød mørt og sætte smag på retter, der kan trænge til at piffes lidt op; det er på grund af sin udstrakte brug af vin i madlavningen, at fransk kogekunst med rette er så højt skattet
Hjemmelavet vin er ganske glimrende til dette brug, og det følgende skema ( Vin til madlavning) giveren oversigt over de kvanta og den type vin, der kan anvendes til de forskellige retter
Det er også en stor fordel, at vin, der måske er faldet lidt uheldig ud og er blevet noget rå eller ram i smagen, mister denne ulempe totalt, når den anvendes som madvin.
Men det er alligevel en fejltagelse at tro, at man bare kan bruge en hvilken som helst vin til madlavning, for man kommer ikke uden om, at jo bedre vin der bruges, jo bedre kommer maden til at smage. Lad derfor være med at bruge en helt håbløs vin til madlavningen, og lad være med at kaste Dem ud i forsøg med at blande en sådan vin med andre vine eller bruge nogle af de talløse essenser, der sælges.
Vin til madlavning.
Supper | Vin | Mængde |
Legerede supper | Hvid bordvin | 1 tsk.fuld pr portion |
Kød-og grøntsagssupper | Rød bordvin | ------------ |
Sovse | Vin | Mængde |
Hvide sovse og varianter | Hvid bordvin | 1 spiseske pr.portion |
Brune sovse og varianter | Rød bordvin el Sherry | ------------- |
Tomatsovs | Rød bordvin el. Sherry | ------------- |
Ostesovs | Hvid bordvin el. Sherry | ------------- |
Dessertsovs | Sød Sherry | ------------- |
Kød | Vin | Mængde |
Grydestegt oksekød | Bordeaux el. Bourgogne | ¼ kop pr. pund |
Grydestegt kalv | Hvid bordvin | -------------- |
Lam | Hvid bordvin | -------------- |
Kød | Vin | Mængde |
Kaserolle | Rød el. hvid bordvin | ¼ kop pr pund |
Stegt Skinke (hel) | Sød dessertvin | 2 kopper til drypning |
Kogt tunge | Bordeaux el.bourgogne | ½ kop pr. pund |
Lam | Bourgogne el. Sherry | ¼ kop pr.pund |
Fisk | Vin | Mængde |
Stegt | Hvidvin | ½ kop pr.pund |
Grillstegt | ------------ | ----------- |
Fjerkræ | Vin | Mængde |
Kylling Saute | Hvid bordvin | ¼ kop pr pund |
Sovs til kylling el.kalkun | Sherry el.bordvin | 2 spiseske pr.pund |
Stegt and | Bordeaux el. bourgogne | ½ kop pr. pund |
Frugt | Vin | Mængde |
Syltet eller fra dåse | Sød Sherry,dessertvin el. sauterne | 1 spiseskefuld pr. pund |
Copyright 2020 - vinopskrifter.dk