Opskrift H

Hvidtjørnebærvin

En særpræget og dejlig bordvin, der er glimrende til fjerkræ.

Ingredienser:

4 liter hvidtjørnebær.

3 pund sukker.

En kop stærk te.

gær og næringssalt.

4 liter vand.

Fremgangsmåde:

Vask bærrene i en si under rindende vand. Læg dem i en skål og mos dem med en støder af eg eller lignende træsort. Hæld vandet over dem, det skal være varmt, men ikke skoldende varmt, hæld saften fra citronerne i sammen med de revne citronskaller, men undgå at få det hvide inden for skallen med. Dæk godt til og lad det stå 1 uge. Rør dagligt i mosen.

Si derefter sukkersiruppen i mosen, rør godt rundt, kom den kolde te i, derefter gæren og næringssaltet, og rør så rundt igen. Derefter sier de mosen i ballon, men fylder kun op til skuldrene, og hælder resten af mosten i en anden beholder, som de tætner med vat. Sæt fadeprop med gæringsrør i og stil ballonen på et lunt sted ( 22- 25°). Efter en uges forløb fylder de op med mosten fra den anden beholder og sætter igen fadeprop og gæringsrør i. Når vinen har klaret sig, og der er et godt tykt lag bærme, omstikker de for første gang. Og 2 måneder efter omstikker de igen. Derefter kommes vinen på flasker, som de lagrer et par måneder, før de begynder at bruge dem.

Hybenvin

1½ liter hele hyben, uden stilk og blomst.

Ingredienser:

Brug en 4 liters dunk med skruelåg eller tilsvarende.

Fremgangsmåde:

3 liter vand og 1½ kg. Sukker koges, afkøles og hældes over dine hyben. Lad vinen stå uden Låg i 3 uger de 3 uger skal dunken rystes en gang daglig. Derefter sættes låg på og dunken henstilles i 9 mdr. Luk jævnligt luft ud fra gæringen.

Når hybenvinen har stået 9 mdr. sies den og hældes på flasker. Når vinen er siet, så lad den stå i en uge og lad den bundfælde.

Jo længere tid en hybenvin står til gæring, desto bedre bliver den (gerne længere end 9 mdr. Det er en lang proces, men hybenvin er værd at vente på

Hyldeblomstchampagne.

Ingredienser:

1½ pund hyldeblomster.

3 pund sukker.

1 pund rosiner.

2 appelsiner.

1 citron.

 1 kop stærk te.

4 liter vin.

Champagnegær og næringssalt.

Fremgangsmåde:

Pluk blomsterne, når de er helt åbne og deres pollen dufter stærkt og godt. Undgå stilkene så vidt muligt. Læg dem i en plast spand med udskivede appelsiner og citronsaft. Hæld ¼ liter kogende vand over blomster og frugt. Lad det hele stå tæt tillukket i 10 dage. Si sukkersiruppen ned over denne blanding. Rør grundigt om. Tilsæt gær, te og næringssalt. Rør om og hæld det hele i beholder eller ballon. Lige før De sætter fadeprop og gæringsrør i, kommer De hakkede rosiner i.

Lad denne mos gære i 3 uger ved 23 graders varme. Fjern rosinerne og omstik vinen i flasker ( helst champagneflasker, hvis det er muligt), og i hver flaske kommer De 1 teskefuld sukker og et par korn gær. Prop til sæt proppen fast med tynd ståltråd ( køb en rigtig flaske champagne og se, hvordan ståltråden er vundet rundt om proppen der ). Derefter lagrer De flaskerne, således at halsen vender nedad på et meget køligt sted i huset. Lad flaskerne ligge i fred mindst 3 måneder. Serveres kold.

Hvis De foretrækker en almindelig modeltype, så lad mosten gære færdig og undlad at tilsætte sukker  så får De en meget tør Mosel.

Lige fra den antikke kulturs dage i det gamle Hellas ( det nuværende Grækenland ) har hyldebær altid været berømte og benyttede for deres glimrende evne til at skabe dejlig vin og samtidig sikre nyderen et godt helbred. Det er faktisk ikke så længe siden, at det var forbudt at bruge disse bær til portvinsfremstilling og fremstilling af bourgogne i Frankrig og Portugal.

Men de virkede glimrende til at lave portvin på, hvis man gør det omhyggeligt og lader modningen tage tid, den skal have. Men hvis man drikker vinen meget ung, kan det være en ram og ubehagelig oplevelse  selv om man kan bøde lidt på det ved at hælde en dessertske sukker i hver flaske ung vin, før man drikker den  så smager vinen faktisk udmærket.

Hyldebær la creme.

Ingredienser:

4 pund hyldebær.

1 liter koncentreret druesaft (se under koncentrerede vine ).

3 pund sukker.

Saften af 3 citroner.

Bourgognegær og næringssalt.

Fremgangsmåde:

Den samme som basis  hyldebærvin.

Pas på  man har drukket den med begejstring siden middelalderen  og De husker sikkert, hvad det resulterede i? Netop  Vor tid!

Hyldebærambrosiavin

Ingredienser:

3 pund hyldebær.

1 pund små, syrlige, blå blommer.

3 pund sukker.

15 gram citronsyre.

Gær og næringssalt.

Fremgangsmåde:

Som i den foregående opskrift,(hyldebærvin) men husk at behandle de små, syrlige som i opskriften for denne vin ( se under blommevin), før De hælder dem i brygget.

Hyldebærvins  grog har været brugt i mange, mange år herhjemme som middel mod forkølelse, reumatisme, gigt, forkalkning osv. Og bruges stadig rundt omkring i landet  har du snue, så tag dig en hyldebærtoddy  ikke sandt, det huskes fra mormors historier ?

 Følgende opskrift er den oprindelige gamle opskrift på hyldebærvin.

 Hyldebærvin som vor mor lavede den.

Ingredienser:

4 pund hyldebær.

3½ pund sukker.

4 liter vand.

15 gram citronsyre.

Bourgognegær og næringssalt.

Fremgangsmåde:

Brug gummi eller plasthandsker, når De plukker bærrene fra skærmen, hyldebærsaft er næsten ikke til at skrubbe af fingrene. Og pas på, De ikke får pletter på tøjet. De kan faktisk ikke renses af.

Vej bærrene (sammen med de øvrige frugter, der står i de følgende opskrifter). Derefter moses hyldebærrene i en stor skål. Hvis der skal bruges maltekstrakt, så brug den nu. Bring vandet i kog og hæld det over bærrene. Lad det hele køle af, og derefter kommes gær og næringssalt sammen med citronsyre i. Dæk godt til og lad det hele gære i 5 dage under daglig omrøring, derefter sier De brygget ned i sukkersiruppen. Rør godt om. Og så hælder De mosten i en anden beholder eller ballon ( den skal helst være røgfarvet, grøn, brunlig eller en anden farve, der filtrerer lysgennemstråling dette er for at bevare farven på vinen) og sæt fadeprop og gæringsrør i. Når den stormende gæring er forbi, fylder De op med koldt vand eller most, som De har tappet af i forvejen, og sætter fadeprop osv. på igen. Når gæringen er overstået, omstikkes vinen i flaskerne (!) og flaskerne opbevares i mørke og kølighed i 6 måneder, før De vover at åbne dem

 Havtorn.

Samme opskrift som for ”Revlinger”. Dog bør man benytte hvidvinsgær eller Sherry / Tokayergær i stedet. Havtorn egner sig bedst til blanding med f.eks. æblevin. Havtorn er en busk, hvoraf man  bruger de farvestrålende, røde bær, der har en meget fin, lidt bitter aroma. Den vokser i klitområder.

 Hindbær.

15 kg hindbær.

Vingær:            Tokayer/Portvin/Maderia/Malaga

Perlemelis:                              5.5 kg.

10 g gærnæringssalt

50 g citronsyre

Egner sig fint til blanding med blåbærvin.

Hyldeblomst

2.5 kg friske hyldeblomster (med stilk)

Eller

400 g tørrede hyldeblomster.

Vingær:       Mosel      Rhinskvin     Sauterne     Sherry / Tokayer

Perlemelis : 3,5 kg          4 kg.              5 kg.                  6 kg.

10 g gærnæringssalt

100 g citronsyre.

Stilkene klippes af hyldeblomsterne, der lægges i 5 liter kogende vand og koger 5-10 min. Efter afkøling hældes væsken direkte på ballon. Blomsterne presses godt for væde, så man får det hele med.

Hyldebær.

10 kg. friske hyldebær eller

2 kg. tørrede hyldebær.

Vingær:                             Bordeaux         Bourgogne           Portvin/ Malaga

Perlemelis/mørk farin:       3,5 kg             4,5 kg                         6 kg.

10 g gærnæringssalt

75 g citronsyre

Vingær: Smagen af hyldebær er temmelig gennemtrængende, men dæmpes en del ved lagring. Hyldebær er godt at med f.eks. æble- eller blommevin

Hyben

6 kg. hyben eller

3 kg. tørrede hyben eller

2 kg. tørrede hybenskaller.

Vingær:     Sherry / Malaga / Tokayer

Perlemelis:              5.5 kg.

10 g  gærnæringssalt

30 g citronsyre

Hvis man bruger tørrede hyben, overhældes de med så meget kogende vand, at bærrene netop er dækket. Herefter lader man dem stå til næste dag, inden massegærringen påbegyndes.

Friske hyben skæres igennem på tværs og skylles med varmt vand, så de fleste kerner fjernes. Små, vilde hyben bruges hele og skal helst have frost, inden de anvendes.

Eventuelt lægger man dem nogle dage i fryseren eller køleskabets frostboks

Copyright 2020 - vinopskrifter.dk