Æblevin
Æbler kan give en virkelig dejlig vin, som enten kan være tør eller mousserende eller sød; og der er kun to vanskeligheder ved at lave æblevin: mosningen og presningen. Det er temmelig trættende at hakke større mængder æbler med en almindelig kmuligt.
Valget af æbletype er meget vigtigt: de bedste spiseæbler giverniv, og det nemmeste er faktisk at bruge frugtpresser. Man kan også bruge et hakkebræt og en hakkekniv, det er ikke forfærdelig anstrengende, men De skal bare huske at holde hakkekniven, så den ved sin egen vægt gør det meste af arbejdet. Hak æblerne så fint som ikke den bedste vin. Som regel kan man sige, at jo grovere æblerne er, jo bedre bliver vinen. Mostæbler er de bedste, koge eller madæbler de næstbedste. Brug vinteræbler. Hvis der er rigeligt med æbler i haven eller i forretningerne, så kan De godt bruge helt op til 24 pund æbler til 4 liter vand, men De skal ikke bruge mindre end 6 pund pr. 4 liter vin.
Ingredienser:
12- 24 pund æbler, blandet efter behag.
3 pund granuleret sukker ( ½ pund mindre hvis vinen skal være tør).
4 liter vand.
Sauternegær og almindelig vingær.
Fremgangsmåde:
Hak æblerne i små stykker og knus dem, hvis det er muligt. Kom dem i en plast – spand. Kom Pectolase i. Derefter hældes lunkent vand ud over med gæren opløst i. Lad mosen stå i en uge og rør godt om to gange om dagen for at bringe mosten i bunden op på overfladen. Spanden skal stå varmt. Si derefter mosten fra mosen og pres mosen i syltepose eller klæde for at få al saften med.
Mål den mængde most, der er kommet, og kom 3 pund sukkersirup pr. 4 liter most. Hæld mosten i balloner, stik fadeprop og gæringsrør i og lad mosten gære færdig. Vinen omstikkes som sædvanlig. Vinen skal kunne drikkes efter 6 måneders forløb og er allerbedst efter 1 års forløb.
Æbler.
Samme som ”Blommer (gule)”. Ved hedvinstyperne kan det anbefales at tilsætte 1 kg. vilde hyben eller 2-300 g tørrede hybenskaller.
Æbler af alle slags kan bruges, men Belle de Boscop regnes for at være mest velegnet på grund af den fine aroma. Æblerne bør aldrig skrælles før massegæring, da skrællen indeholder mange smagsstoffer.
Copyright 2020 - vinopskrifter.dk